Benetas St George, EW Tipping Wing Expansion

Altona Meadows

The refurbishment of Benetas St George’s EW Tipping Wing focused on bringing a true sense of home and comfort to an existing residential aged care building.

The wing comprises two apartments of 15 rooms set around centralised living, dining and kitchen facilities.

The approach to spatial planning aimed at creating a clear definition of each area’s use, whilst also providing opportunities for residents to connect and engage in the various everyday activities occurring in adjoining spaces. Elements such as perforated screening were used to provide both visibility and delineation. Custom joinery units served a similar purpose. Containing cosy fireplaces and shelving to display homely decorative items, they allowed the more casual sitting and entertainment spaces to connect with the neighbouring dining and kitchen area.

To enhance a residential feel, a light, neutral material palette was selected consisting of timber and stone look textures. Picking up on the project’s proximity to both Port Philip Bay and the Cheetham Wetlands, the colour scheme references a coastal context and is further enhanced through hanging garden pendant lighting and modern furnishings in soft complimentary tones.

With stage one now complete, the second stage of refurbishment to the original Peter Volk Wing will now commence.

  • Benetas_StG_North_Kitchen-Dining
  • Benetas_StG_North_Living
  • Benetas_StG_North_Kitchen
  • Benetas_StG_North_Dining
  • Benetas_StG_North_Cafe
  • Benetas_StG_North_reception
  • Benetas_StG_North_Kitchen-Dining
  • Benetas_StG_North_Living
  • Benetas_StG_North_Kitchen
  • Benetas_StG_North_Dining
  • Benetas_StG_North_Cafe
  • Benetas_StG_North_reception