Chc Leopoldshoppingcentre 06 Chc Leopoldshoppingcentre 06
Chc Leopoldshoppingcentre 07 Chc Leopoldshoppingcentre 07
Chc Leopoldshoppingcentre 08 Chc Leopoldshoppingcentre 08
Chc Leopoldshoppingcentre 05 Chc Leopoldshoppingcentre 05
Chc Leopoldshoppingcentre 04 Chc Leopoldshoppingcentre 04
Chc Leopoldshoppingcentre 03 Chc Leopoldshoppingcentre 03
Chc Leopoldshoppingcentre 01 Chc Leopoldshoppingcentre 01
Chc Leopoldshoppingcentre 02 Chc Leopoldshoppingcentre 02
 

Gateway Plaza Leopold

Lighting the way with a relaxed coastal vibe

THE IDEA

We used a light touch with the existing footprint at Gateway Plaza. Our economical interventions transformed a small, internalised neighbourhood mall into a modern, light-filled regional development with a relaxed coastal vibe, space to socialise, and even-handed exposure and opportunities for retailers.


“We’ve all experienced lacklustre shopping centres with mean proportions and poor light. You want to get in and get out as fast as possible. This redevelopment feels open and light and right.”  

Teddy Chung, Associate 


THE SOLUTION

We opened up the inward-looking mall and linked it to extra parking and an inviting, generously proportioned new centre with high ceilings, raked roof and abundant natural light from clerestory windows. Landmark ‘gateway’ buildings bookend the mall vista, orienting visitors and creating a focal point for socialising long after the shops have closed. By introducing a landscaped town square where families can dine and kids can play safely despite close proximity to the highway we’ve given the growing community much needed opportunities to hang out and socialise.  An earthy, almost domestic material palette takes its cues from the coastal environment and adds to the homely feel.


THE IMPACT

Gateway Plaza goes beyond the usual developer specs to create generous volumes, visible sky, and a lovely quality of light that leaves shoppers and retailers feeling comfortable, relaxed, and happy to hang out here. A clear arc with no underutilised ‘back end’ means equal exposure for all tenants, increasing commercial opportunities for everyone. Clear sightlines and easy access makes for improved visibility and enhanced safety, day and night. By incorporating landscape into the design vision from day one and ringing the town square with food and beverage and spaces to mingle and play we’ve activated a down-to-earth meeting place locals have warmly embraced.

“Schnitz, full. Hi Sushi, full. Kids crawling all over the playground. Teenagers laying on the grass listening to live music. Perfection. #enriching community experiences.” 

Lisa O’Halloran, Vicinity Centres

ADDRESS

126 Bellarine Highway Leopold

STATUS

Complete

Related Projects

Chc Shoppingonclyde 03 2 Chc Shoppingonclyde 03 2

Shopping on Clyde

Shopping on Clyde was designed to create a premium shopping destination for the local community that celebrates both the history and future growth of the local region, provides a welcoming and safe environment for visitors to connect and shop

Chc Highett Shoppingcentre 01 Chc Highett Shoppingcentre 01

Highett Shopping Centre

The Highett Shopping Centre development has brought renewed vitality to a previously declining retail strip.

Chc Hepburn Hub 05 Chc Hepburn Hub 05

The Rex, Hepburn Hub

New plans for a community and cultural hub are now being realised, with work currently underway on a new cinema, library, cafe and retail spaces. Significantly, the building will also consolidate the region’s four council offices in a new collaborative and open plan space allowing for greater interactivity with the community they serve.