Chc Greaterbeveridgecentre 02 Chc Greaterbeveridgecentre 02
Chc Greaterbeveridgecentre 03 Chc Greaterbeveridgecentre 03
Chc Greaterbeveridgecentre Portrait 01 Chc Greaterbeveridgecentre Portrait 01
Chc Greaterbeveridgecentre 01 Chc Greaterbeveridgecentre 01
Chc Greaterbeveridgecentre 04 Chc Greaterbeveridgecentre 04
Chc Greaterbeveridgecentre 05 Chc Greaterbeveridgecentre 05
 

Greater Beveridge Community Centre

Enhancing the vibrancy and social connectedness of the Mitchell Shire community

THE IDEA

The Greater Beveridge area has recently been included in the Northern Growth Corridor. This has resulted in the Beveridge community rapidly transforming from a small rural township to a large urban locality. Responding to the demographic changes, Greater Beveridge Community Centre is a key piece of community infrastructure that will provide space for a diverse mix of activities and programs and make a contribution to enhancing the vibrancy and social connectedness of the Mitchell Shire community. The project focuses on flexible, multi-purpose and multi-generational spaces within a network of community hubs.


THE SOLUTION

First, we created a transparent and inclusive consultation strategy to allow for all stakeholder voices to be heard. We delved into the project scope, explored what was achievable within the project budget and also mapped out how it would be delivered. 

The building includes two early learning centre rooms and associated multi-purpose spaces, consulting rooms for maternal and child health nurses and allied health professionals, and spaces that can be used by community groups.

A welcoming entry leads the users through different community spaces as well as an informal interaction space within the building. The multipurpose rooms are designed to allow for a wide range of community programs, community activities and services.

Two ELC rooms with access to shared facilities are carefully designed responding to the need of kindergarten places for local children. Private playgrounds are provided creating outdoor natural play space for kindergarten children, which realizes an engaging mix of fun.

Maternal and child health consulting rooms are designed to accommodate not only the clinical requirements of the program but also the privacy needs of some individuals or families. 


THE IMPACT

Community engagement has greatly increased the quality of the project outcome. It generated support and ownership from all stakeholders, which has translated into greater levels of use and opportunities for future community impact. 

The centre provides critical kindergarten places for local children, it is a gathering and learning space for young people, it acts as a service hub for local health and community services and is also a venue for community activities, providing the opportunity and means for local people to come together. 

"This is a magnificent space. Throughout the city of Whittlesea there are buildings that have been designed by ClarkeHopkinsClarke, and I really love their work, they really pay respect to our young people and deliver outstanding spaces."

Danielle Green, State Member for Yan Yean

ADDRESS

Lithgow Street, Beveridge VIC

STATUS

Complete